Pana de curand, medicii recomandau cezariana daca prima nastere a avut loc la fel. Acum, specialistii sustin ca nasterea naturala dupa o cezariana poate decurge fara probleme.

Riscurile pe care le presupune nasterea vaginala dupa o cezariana

Majoritatea femeilor nu au nicio problema daca nasc natural dupa ce au optat pentru operatia cezariana la primul copil. In 80% din cazurile studiate in SUA, nasterile au decurs normal. Cu toate acestea, exista intotdeauna riscul unei rupturi uterine ce are ca efect hemoragia masiva, punand in pericol atat viata mamei, cat si pe a copilului. Astfel de situatii sunt rare si se produc in 5% din cazuri.

Alegerea inteleapta este sa discuti cu doctorul tau. In functie de istoricul tau medical si starea ta de sanatate, te va sfatui intr-o directie sau alta.

Ca regula generala, femeile care au o operatie cezariana pe orizontala sunt mai putin predispuse la aceasta complicatie.

Un alt risc pe care il presupune nasterea naturala dupa o cezariana este infectarea. Acest lucru poate afecta atat mama, cat si copilul.

Esti o candidata potrivita pentru nasterea naturala dupa o cezariana?

Pentru a stabili acest lucru, medicul tau va lua in calcul urmatoarele:

  • Tipul de incizie efectuat. Asa cum am mentionat si mai sus, daca medicul a taiat pe verticala, riscul de ruptura uterina este mai mare.
  • Numarul de nasteri. Riscul de ruptura creste proportional cu numarul de cezariene pe care le-ai facut pana sa hotarasti ca vrei sa nasti natural.
  • Timpul dintre nasteri. Ideal ar fi sa astepti cel putin un an de la cezariana pana sa concepi un alt copil. Cu cat ii acorzi corpului tau mai mult timp de recuperare, cu atat mai puternica vei fi pentru a doua nastere.
  • Marimea copilului. Daca bebelusul este prea mare, nasterea va fi mai dificila si travaliul va dura mai mult. Ceea ce inseamna mai multa presiune pe uterul tau, asa ca medicul ar putea sa te sfatuiasca sa renunti.
  • Starea placentei. Daca suferi de placenta previa (aceasta blocheaza partial sau total colul uterin) sau de desprinderea prematura a placentei (aceasta se desprinde de peretele interior al uterului inainte de nastere, partial sau complet), este posibil ca medicul sa iti recomande si de aceasta data operatia cezariana.

Categorie: Sanatate | Data publicarii: 2016-11-15 | Autor: Mamici Smart